Geschiedenis

Historie

Het tuinbouwbedrijf is begonnen bij onze opa Henk Van Heijningen en het verbouwen van groente op een stuk land aan de Jan Reijerenlaan in Honselersdijk.

De Jan Reijerenlaan was een bijzondere laan. Het was de grond van onze overgrootopa die zijn totale kavel in twee stukken verdeelde voor zijn zonen – onze opa en zijn broer. Beiden hebben later een stuk grond afgestaan aan hun broer die terugkeerde uit het buitenland.

Van vader op zoon verder zoals het destijds ging in de tuinderij, ook bij de Van Heijningens. De grond van de drie broers ging over naar hun zonen en de grond van opa Henk, waarop inmiddels een kas stond gebouwd, hiermee naar onze vader Jan. Jan zette vanaf die tijd, samen met zijn vrouw Joke en zijn broer Henry van Heijningen, het bedrijf voort.

Onze moeder Joke is altijd een prominent lid in het bedrijf geweest, het was en is nog een echt familie bedrijf zoals je die veel had in de regio Westland.

Na de overname van een stuk grond van de buurman, groeide het bedrijf uit naar een grootte van 18.000 m2, inclusief een dubbel bassin. Ja, water is wel belangrijk!

Toekomst opbouw

Na jaren samenwerking in één bedrijf, besloot Henry zelfstandig te starten met de teelt van tomaten elders in Honselersdijk. Dit was direct de mogelijkheid voor de zonen van Jan om in te stappen – de nieuwe generatie in het bedrijf Johan en John van Heijningen.

De keuze het soort tomaten is nog wel eens veranderd. Na een jarenlange teelt van losse tomaten, stapten wij over op de teelt van vleestomaten. Na 5 jaar besloten wij weer terug te gaan naar de teelt van losse tomaten maar dan van het fijnere type, speciaal voor de Engelse markt.

Oranjepolderweg 28

Tegenover de Jan Reijerenlaan was de Bloemenveiling Honselersdijk, tegenwoordig Flora Holland, gevestigd. In de uitbreidingsplannen van de veiling was ook de opkoop van de Jan Reijerenlaan opgenomen, wat in 1999 werkelijkheid werd. Onze niewe locatie om ons bedrijf voort te zetten – de Oranjepolderweg in Maasdijk. Een nieuw ontgonnen gebied voor de tuinbouw, wat voorheen boerenland was. Op deze nieuwe locatie op nummer 28 zijn wij eind 1999 onze eerste teelt gestart.

Oranjepolderweg 27

In het voorjaar van 2005 besloot de overbuurman zijn bedrijf te verkopen. Directe interesse van onze kant: dit was een unieke kans op groei van ons bedrijf, door de aankoop van deze grond zou het bedrijf meer wortels krijgen in de Maasdijk.

Oranjepolderweg 33

In 2007 kregen wij de kans het bedrijf van de volgende buurman aan te kopen.  Wederom een voordeel in een verdere groei van ons bedrijf, ondanks de hoge prijs en hierdoor grote investering. . Daarnaast betekende deze aankoop een verbetering in de invulling van het energieplaatje door de mogelijkheid om de warmtebuffers te koppelen en de aanwezigheid van een WKK (Warmte Kracht Koppeling) Het bekende spreekwoord “de buurman is maar één keer te koop” was de overweging waard. en de kans op aankoop is dan ook door ons gepakt.